Utmaning: leva här och nu


Det är skolavslutningen i trean. Jag är tio år och mer än redo för att börja fyran till hösten. Under det här året hade mina fötter äntligen växt en storlek. Från 35 till 36. Jag räknades numera in på damavdelningen för skor. Avdelningen där alla snygga skor fanns. Klackar i alla dess former, damiga sneakers och ballerina utan glitter.

Jag var tio år gammal när jag klev in i sko-affären med mamma tätt intill. Dagen var kommen. Dagen då jag äntligen skulle köpa mig ett par coola skor. Oj vad jag hade längtat. Det kändes nästan lite förbjudet att svänga in bland damskorna. Som att det var en olaglig kupp. Att jag närsomhelst kunde bli påkommen. Det gällde att vara försiktig. Försiktig och noggrann. Jag smög mig fram mellan hyllorna med beundrande blickar. Till slut händer det. Jag ser dem. Jag ser skorna. Blåa med en liten nätt klack på två centimeter. Paret jag väntat på hela mitt liv.

Redan då var det så. Jag drömde och längtade. Ville bli stor och snygg. Precis som alla kändisar man såg i skvallertidningar hos frisören. Att man som barn hade bråttom. Bråttom med att ta sig fram, att växa upp och längta efter perfekta skolavslutningsskor.

Jag har insett att om man går runt och tänker på vad som komma skall, då går man miste. Miste om livet. Man går runt och längtar efter något som inte är. Och det som faktiskt är - här och nu - det missar man. En dag är livet försent. När åldern hunnit ikapp och man inser att det inte längre finns något att längta till. Och det som var, det kommer inte längre vara, för det har ju redan varit. Medan livet pågick var du någon helt annanstans. Du väntade på soluppgången istället för att beundra solnedgången.

Men hur ofta slår den tanken en tioåring som bara vill bli tonåring? Hur ofta slår den tanken en tonåring som bara vill bli vuxen? Hur ofta slår den tanken? När tänker man på att leva här och nu? Jag vet inte. Kanske är det alldeles för sällan? Kanske är det så.

Att längta lagom och leva här och nu. Det får bli så. Det får vara min utmaning.


#nouwautumnchallenge #nouwinspo #skriverier #skriva

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229