Svarar på era frågor


Hur gör du när du inte har några idéer till att skriva?

Många gånger sätter jag på en spellista med instrumental musik, fastnar annars lätt i låttexter och blockerar på så sätt mina tankar. Därefter lyssnar jag och försöker beskriva vad jag får för tankar. Om det hela makes sense haha?

Andra trix är att fundera på vilka konversationer jag haft under senaste tiden samt vad jag varit med om. Finns det något man kan hämta där? Något viktigt samtalsämne eller åsikt som bör lyftas? Texten "Har du inget snällt att säga" är ett sådant exempel, den grundades ur en konversation och utifrån egna erfarenheter. Där gubbarna i texten hade diskuterat ätstörningar under en hotellfrukost min bror vittnat, likaså den äldre kvinnan med kommentaren "abstinens". Till sist min egna erfarenhet där en före detta kompis pojkvän, kommenterade hur stora mina lår var och hur jag skulle träna för att få bort fett.

Har många fler tips, om ni vill ha ett inlägg med skrivtips och skrivande i allmänhet, skriv i kommentarerna så ordnar jag det längre fram!


Har du alltid skrivit?

Jag har skrivit så länge jag kan minnas. Från det att jag klistrade upp lappar på kylskåpet med ordet "häst" och stora prickar över alla Ä:n, fram till nu. Minns ett flertal gånger när jag var mellan sju och tio, läste alltid upp egna berättelser på klassens timme, främst om pratande djur i skogen och konstiga händelser. Sedan dess har det egentligen fortsatt och tagit en större plats i livet för varje år.Skulle vilja veta vad du gör när du känner dig deppig/nere, alternativt gör för att bli på bättre humör/saker som ger dig energi?

När jag känner mig nere, brukar jag skriva för att få utlopp för vad jag känner. När till och med skriva känns hopplöst, brukar jag sysselsätta och distrahera mig på något sätt. Oftast genom att se en feel good film (som t.ex. The Millers & liknande), att liksom skapa en typ av distans från deppigheten. Och vid vissa tillfällen fungerar inget, då får man fokusera på att det finns en morgondag också.

Blir alltid på bra humör och fylls med energi när jag rör på mig. Många gånger genom ett gympass och andra gånger genom att fuldansa. Om ni levde ihop med mig skulle ni se hur ofta jag mimar till låtar och gör live-shower framför spegeln. Senast som i söndags tog jag det till en helt ny nivå genom att mima under en promenad, ett stort plus när det är mörkt ute och ingen ser.

Kort och gott blir jag glad genom att vara lite smått löjlig.


Något som du alltid har velat lära dig/kunna?

Har under hela mitt liv velat vara bra på att sjunga, att få nynna utan att tänka och att k ska tänka känna "wow". I åttan hade jag en bild av att spela gitarr och sjunga, ungefär som i Livet enligt Rosa. Men ack så blev det inte. Föddes istället med gåvan att kunna dansa.

Saker som jag hade velat lära mig nu skulle vara tyska och svänga med longboard. Kan än så länge endast ta mig fram, men inte stanna eller svänga. Kanske får bli ett mål för 2020?


Hur tror du världen kommer att se ut om typ 50 år?

Den är svår alltså. Jag hoppas att vi har kommit ännu längre i hur man botar sjukdomar som t.ex. cancer och att fler tar miljöfrågan på allvar. Förhoppningsvis finns det mindre skit i världen som skjutningar, mord och krig.

Om man ska se till prylar och medier, så finns det säkert många nya plattformar och tekniska grejer. Kolla bara hur mycket som skapats än så länge.

Hur tror ni världen kommer se ut?När upptäckte du att du gillade att skriva?

Tror det gick upp för mig under första året av gymnasiet, alltså för sex år sedan nu. Har alltid haft lätt för det och tyckt det varit kul att kombinera olika ord. Men det var inte förrän då jag började med dagbok och smått poesi liknande texter. Sen dess har det hela vuxit och blivit något jag älskar otroligt.


Vad fotar du oftast dina bilder med? Kamera, mobil?

Oftast med min kamera, Canon EOS 750D. Tycker ju om det här med bilder och experimentera med olika vinklar samt inställningar, så den blir mitt förstaval. Dock förekommer det bilder med mobilen också, i så fall med min Iphone 8.

Men detta är något jag funderat på fram och tillbaka. Jag har ju inte alltid med mig kameran till vardags, så vad tycker ni? Hade ni velat se mer vardagliga bilder tagna med mobilen trots lite sämre kvalitét?Trivs du med din utbildning än så länge?

Jag trivs så otroligt bra! Hela beslutet och allt som hänt har blivit ett kvitto på att magkänslan hade rätt. För er som inte vet studerar jag Journalistik och Medieproduktion i Kalmar, en kandidatutbildning på tre år. Den varvar det teoretiska med praktiska kurser, ett upplägg som passar mig jättebra. Man får lite av båda helt enkelt. Rekommenderas stort!


Hur länge tror du att du kommer bo kvar i mysiga Kalmar?

Jag tror att det endast blir tre år, alltså under tiden jag studerar. Tycker det är en otroligt mysig stad, speciellt under sommarn och jag älskar närheten till havet. Staden i sig känns väldigt lik Halmstad, fast med hundra gånger sötare hus och gator.

Men om jag vill jobba inom journalistik kan det bli svårt här och jag längtar egentligen efter något större. Det som lockar just nu är Malmö eller Göteborg. Dock känns Kalmar som en perfekt stad att ha familj i, så kanske kommer jag tillbaka när det är dags för allt sådant? Vi får se vart livet tar mig!


Vart finner du all din inspiration?

Som jag nämnde däruppe är det många gånger från egna erfarenheter eller konversationer. Annars är det även mycket genom bilder eller musik. Att jag ser/känner något som väcker tankar och spinner vidare på det. Detta är främst när det gäller mina texter.

Vid bilder är det liknande. Att jag kanske ser någon pryl eller tittar på en plats, för att därefter och skapa färdiga fotografier i huvudet. Sedan försöker jag återskapa bilden jag har i huvudet. Ibland går det åt skogen och ibland blir det ganska bra ändå.
Det var alla frågor för den här gången! Stort tack till er, hoppas mina svar kan vara till hjälp!

Nu tar vi ännu en vecka med storm hörni! <3


#nouw #nouwinspo #bestofnouw #frågestund #skriva

Gillar

Kommentarer

aldrigdinigen
aldrigdinigen,
Tipset om att fundera över konversationer på senaste var ett superbra skrivtips! Provade det alldeles nyss och har publicerat resultatet. Ska prova det fler gånger. Tack så mycket! <3 nouw.com/aldrigdinigen
Lillystromqvist
Lillystromqvist,
Åh så kul att få läsa svaren på dina frågor vännen, du är allt för bra! Inspireras så utav dig och det du gör! <3nouw.com/lillystromqvist
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229